Geschiedenis

Brandweer Uddel werd opgericht op 11 juni 1934. Drie tot vier keer per jaar werd er geoefend. De belangrijkste kennis van het brandblussen werd de Uddelse spuitgasten bijgebracht door de Apeldoornse opperbrandmeester. Ook het materiaal kwam van de gemeente. Een eerste vereiste was een handspuit en vier horens. Een brand werd vanuit een van de vier Uddelse hoeken gemeld door hard op de hoorn te blazen. De brandweerman die als eerste de spuit liet rijden kreeg op de eerstvolgende jaarvergadering daarvoor een rijksdaalder bonus, een heel bedrag in die tijd. Bovendien kregen de leden voor elke opkomst bij een brand een gulden. Indien zijn niet op kwamen dagen kostte hen dat een kwartje. Van deze opbrengsten werden weer nieuwe overalls of laarzen gekocht.

1210954109

In de oorlogstijd werd het theehuis ( Restaurant Uddelermeer) verwoest door brand. In 1944 werd een huis getroffen door een vliegtuig van de geallieerden, welke was getroffen door het Duitse afweergeschut. Hierbij was een dode te betreuren.

Een nieuwe tankautospuit kwam in 1950 en in 1955 werd het ‘spuithuisje’ oftewel de kazerne gebouwd. In 1957 kwam er weer een nieuwe tankwagen. De tank had een inhoud van vierduizend liter en de slangen waren de modernste in die tijd. In 1990 kwam er weer een nieuwe TAS ( Tank Auto Spuit) over de Vosselt, waarbij men kon beschikken over lagedruk, hogedruk spuiten, schuimend blusmateriaal en men kon teven rijdend blussen.

In 1968 namen ondercommandant E. van Renselaar en hoofdcommandant J. van de Kamp afscheid. De hoofdcommandant werd opgevolgd door Klaas Pol. In 1986 werd Bertus Vos commandant van het Korps Uddel. Hij werd in 1990 opgevolgd door Aart van de Steeg. Bij zijn afscheid als commandant in 2003, schonk Bertus Vos het korps een grote lichtbak met het embleem van de vrijwillige brandweer. Tot 2007 heeft deze lichtbak aan de voorkant van de kazerne gehangen. Aart van de Steeg werd door Kees de Ruiter opgevolgd als postcommandant.

1210955474

In de jaren ’60 en ’70 heeft de brandweer drukke jaren gehad. Een grote brand bij ‘Bos en Hei’, een ware natuurramp bij ’t Harde, hierbij gingen vele hectare bos en heide in vlammen op,een bevrijdingsoptocht en nieuwe pakken voor de mannen. Natuurlijk werd er ook deelgenomen aan wedstrijden.

Na de horens als alarmsysteem kwam de sirene. Heel het dorp schrok op als deze begon te loeien. Na de sirene kwam in 1973 het ‘stil alarm’ oftewel: de pieper. Hierbij werden de brandweerlieden opgepiept als er brand of een incident was en zij kregen dan ook meteen te horen wat er aan de hand was.

Op 28 april 2007 was het dan eindelijk zover! Na maanden van slopen, klussen en schoonmaken kon de nieuwe kazerne officieel geopend worden. Het was ook meteen de perfecte gelegenheid om de nieuwe TAS 7749, gebouwd door Ziegler, in ontvangst te nemen. De overdracht van de TAS 7749 werd gedaan door toenmalig burgemeester Fred de Graaf.

1211559184

Na de overdracht van de TAS 7749 aan Brandweercommandant Kees de Ruiter, hield de burgemeester een korte toespraak voor de brandweerkazerne, voordat hij de kazerne officieel opende. Met de woorden: Doe open de poort! werd de kazerne officieel geopend.1211559354

Op 17 mei 2011 werd Marinus van de Steeg door Michiel Verlinden benoemt tot postcommandant in Uddel, als opvolger van Kees de Ruiter.

Inmiddels werd het takenpakket

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: